Jiří Novotný

Strach: Rakouské političce vyhrožují islamisté

4. 01. 2010 16:21:31
VÍDEŇ - Rakouská politička Gabriele Heinisch-Hosek se bojí o svůj život. Před týdnem v rozhovoru uvedla, že požaduje zákaz nošení islámské burky. Nyní jí za to vyhrožují radikální islamisté. Úřady pro boj s terorismem berou hrozby namířené proti ženské političce vážně.
rakouská ministryni Gabriele Heinisch-Hosek
rakouská ministryni Gabriele Heinisch-HosekFlickr

Rakouská sociálně-demokratická ministryně Gabriele Heinisch-Hosek v předvánočním rozhovoru pro rakouský tisk uvedla, že islám umožňuje nerovné postavení žen. Zároveň kritizovala islámskou burku - oděv zahalující postavu ženy od hlavy až k patě. Ministryně sice konstatovala, že nošení burky není v současnosti v Rakousku nijak rozšířené, přesto se razantně postavila proti:

"Podle mě je burka symbol zotročení žen. Znemožňuje ženám najít si zaměstnání na trhu práce. Pokud se v Rakousku objeví více žen, které by nosily burku, pokusím se je zakázat a nařídím pokuty pro ženy, které ji chtějí nosit ve veřejných budovách"

Rozhovor otiskla řada rakouských periodik. Nesouhlasné reakce z řad rakouských muslimů mnozí čekali, že jí ale budou vyhrožovat extremisté, nečekal nikdo.
Uplynulo sotva několik dnů od poskytnutí rozhovoru a ve schránce čekal poslynkyni výhrůžný email. "Alláh je silný v trestání" stojí v třístránkovém emailu, jehož autorem je islámská organizace Hizb ut-Tahrir. Odborníci hodnotí výhrůžky jako závažné. Stejnou rétoriku, jaká byla použita v dopise, používá teroristická organizace al-Kajdá. Politička kontaktovala Úřad na ochranu ústavy a boje s terorismem. Její tiskový mluvčí potvrdil: Hrozby z dopisu bereme velmi vážně.

Islámská organizace Hizb ut-Tahrir sice formálně sídlí v Libanonu, ale je považována za extremistickou organizaci s celosvětovým působením. Její členové, ve velké míře palestinští muslimové, požadují nastolení celosvětového islámského zřízení - chalifátu. Hizb ut-Tahrir má v rakouském hlavním městě Vídni svou tiskovou kancelář, v sousedním Německu byl ale zakázán už v roce 2003 jako hnutí směřující k potlačení lidských práv a propagující otevřené násilí.

Výhružný dopis ale není zdaleka jedinou reakcí, která po zveřejnění rozhovoru nastala. Krátce nato odsoudil rakouskou ministryni vídeňský mluvčí islámské organizace a vyzval muslimy, aby bojkotovali rakouské sociální demokraty ve volbách.

Není to poprvé, co soužití s muslimskou menšinou rozhořčilo rakouskou veřejnost. Debatu o integraci islámu do společnosti nastartoval už skandál v lednu 2009.
Univerzitní průzkum mezi rakouskými učiteli islámu v Rakousku totiž ukázal, že pohrdají zemí, která je přijala, odmítají demokracii jako neslučitelnou s islámem (22%) a za odpadlictví od islámu požadují smrt (18%). Téměř polovina z nich si myslí že jejich žáci jsou lepší než jiné děti, protože jsou muslimové. Islám se v Rakousku vyučuje od roku 1982 a stát výuku nijak nekontroluje. Anonymního průzkumu se zůčastnilo 210 státem placených učitelů islámu.

V současnosti žije v osmimilionovém Rakousku na půl milionu muslimů. Drtivá většina z nich jsou cizinci, převážně z Turecka, Balkánu, Albánie a Pákistánu. Počet muslimů v Rakousku se za posledních 20 let téměř ztrojnásobil na dnešních 5%*. K nárůstu došlo zejména díky čtvrt milionu imigrantům, kteří se do Rakouska za poslední dekádu přistěhovali.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Líbil se vám můj článek? Nezapomeňte zvýšit jeho karmu

pozn:
* podle rakouského Islámského spolku věřících (IGGiÖ) tvoří muslimové dokonce 6% rakouské populace

reference z tisku:
1. Heinisch-Hoseková se zamýšlí nad zákazem burky/ Heinisch-Hosek denkt über Burka-Verbot nach, Die Presse 22.12.2009
2. Islamisté vyhrožují ženské ministryni/ Islamisten bedrohen Frauenministerin, ÖE24 29.12.2009
3. Demokracie je pro učitele islámu cizí slovo, dokládá to univerzitní studie /"Demokratie" Fremdwort für Islam-Lehrer: Uni-Studie belegt "fanatische Haltungen", News At 28.01.2009
4. Muslimové v Rakousku: 4% obyvatelstva v roce 2004/ Muslime in Österreich: Vier Prozent der Gesamtbevölkerung, ORF 10.02.2004
5. Počet muslimů v Rakousku se zvýší/ Anzahl der Muslime in Österreich soll erhoben werden, Die Presse 06.12.2009

odborné reference:
6. Obyvatelstvo v roce 2001 podle náboženského vyznání a státní příslušnosti, Statistický úřad/ Bevölkerung 2001 nach Religionsbekenntnis und Staatsangehörigkeit, Statistik Austria 01.06.2007
7. Populace při sčítání lidu, Statistický úřad/ Population at Census Day, Statistics Austria, 16.04. 2008

odkazy:
1. http://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/529621/index.do?direct=529851&_vl_backlink=/home/index.do&selChannel=101
2. http://www.oe24.at/oesterreich/politik/article606926.ece?dy=1262127867323
3. http://www.news.at/articles/0905/10/232018/demokratie-fremdwort-islam-lehrer-uni-studie-fanatische-haltungen
4. http://religion.orf.at/projekt02/news/0402/ne040210_islam_fr.htm
5. http://diepresse.com/home/panorama/religion/526620/index.do
6. http://www.statistik.at/web_de/static/bevoelkerung_2001_nach_religionsbekenntnis_und_staatsangehoerigkeit_022894.pdf
7. http://www.statistik.at/web_en/statistics/population/population_censuses/population_at_census_day/index.html

Autor: Jiří Novotný | karma: 33.59 | přečteno: 2144 ×
Poslední články autora