Smrt dánskému kreslíři! Hlásají na webu mladí extremisté

I po pěti letech od zveřejnění karikatur zakladatele islámu nedají kreslené obrázky muslimům spát. Nyní mladý muslim založil na komunitním portále Facebook skupinu, která požaduje autorovu smrt. Skupina vznikla tuto středu a pomalu se rozrůstá.

Kvuli této karikatuoe jde Westergaardovi o život(Fliskr)

Karikatury Mohameda, které vznikly před lety v Dánsku jako knižní ilustrace, vzbudily bouře nepokojů v islámském světě. Hořely dánské ambasády, dánské vlajky a Dánsku vyhrožovala al-Kajdá. Autoři kreseb od té doby nejsou v bezpečí. Karikaturista Kurt Westergaard byl kvůli kresbám už několkrát v ohrožení života. Naposledy se jej pokusili zavraždit minulý týden.
Tuto středu vznikla na webu skupina požadující karikaturistovu smrt. Skupina vznikla jako reakce na nepovedenou vraždu, ke které došlo minulý týden. Somálský islamista vyzbrojený nožem a sekerou se pokusil vniknout do domu jednoho z autorů karikatur. 73letý Kurt Westergaard se ale se svojí vnučkou zabarikádoval v koupelně a přivolaná policie vraha včas zadržela.

idnes 2.1.2010: Somálec se sekyrou chtěl zabít dánského autora karikatury Mohameda
http://zpravy.idnes.cz/somalec-se-sekyrou-chtel-zabit-danskeho-autora-karikatury-mohameda-1p2-/zahranicni.asp?c=A100102_070853_zahranicni_bar

Přestože skupina "Smrt Kurtovi Westergaardovi" vznikla teprve tuto středu 6.1.2010, po třech dnech má již 22 členů. Vesměs se jedná o mladé muslimy tureckého, pákistánského a palestinského původu. Nejméně dva z nich žijí v Dánsku. Z kusých informací v profilech členů na sebe členové mj. prozrazují "Jsem muslim & jsem hrdý", "Miluji islám", "Miluji Alláha" a také některé záliby.
Zřejmě nejmladším členem je Ali Mazreh - 14ti letý muslim žijící v dánském Esbjerg. Také Afghánec Arslan Ismand na sebe prozrazuje, že žije v Dánsku.

Zakladatel a hlavní správce skupiny je mladý Palestinec Farhan Just-Hd Ahmed. Ve svém proslovu ke skupině hovoří: "Neskrývám pákistánskou hrdost, nezostudím svou pákistánskou rasu"... Farhan skupinu deklaruje jako nábožensky orientovanou a v záložce "Informace" se dočteme, že ji zařadil do kategorie "náboženství a duchovno". V popisu uvádí: " MUŽ, KTERÝ NAKRESLIL KARIKATURY DRAHÉHO PROROKA, BY MĚL BÝT ZABIT" (The man who made the cartoons of the beloved prophet should be put to death)
Jeden z posledních zveřejněných příspěvků se hněvá na Somálce, kterému se nepovedlo karikaturistu zabít. 8.1.2010 Michael Scofield napsal: "Kdy už ho konečně někdo zabije, co to zas bylo za blbce, že to nezvádl? Pošlete na něj profesionálního zabijáka, ať ho oddělá. Ten amatér by ani nezabil dítě, kdyby měl. Kurt Westergaard zase unikl. Kéž by ho někdo unesl a umučil k smrti. Pak by poznal zač je toho loket!"
Mezi příspěvky ale převažují jejich oponenti.
Mladý blonďatý Dán jednou větou složenou z nevybíravých slov sděluje, co si o muslimech myslí. Ti mu obdobně odpovídají. Další pisatel se diví: "K sakru co jsou tohle za lidi, že se vztekají kvůli těm blbejm karikaturám ještě pět let potom?..."
Zajímavé je, že mezi autory příspěvků, které skupinu ostře kritizují a autora karikatur brání, převažují ženy.
Elisabeth Sjoliová: "Tuhle skupinu nahlásím. Islám je náboženství míru a velké hromady mrtvol. Členové téhle nenávistné skupiny, my všichni vidíme kdo jste. Idioti!" Autor skupiny jí obratem odpovídá: "Jen si jdi ty blbá p * * o"
Soren Holmová se přidává: "Nahlásila jsem tuto skupinu, že vyzývá k otevřenému násilí."
Zharik Perlwitzová: "Skupiny jako je tahle jsou důvodem, proč lidé nesnášejí muslimy. Neumíte přijímat kritiku jako civilizovaní lidé."... "Čím více násilí vytváříte, tím více nenávisti vůči vám a vašemu náboženství vzniká!"
Někteří autoři příspěvků uvedli, že kromě stížnosti adresované provozovateli Facebooku také kontaktovali dánskou policii, a na radikální mladíky žádající Westergaardovu smrt upozornili.
Facebook rozhodně není jen místem nenávistných projevů. Skupiny"Podporujeme Kurta Westergaarda", "Solidaritu Westergaardovi" a další sdružují několik tisíc členů.
Komunitní portál Facebook umožňuje komunikaci a sdružování lidí podle přátel, zálib nebo různých koníčků a je oblíbeným způsobem trávení volného času. Skupiny vyzývající k nenávisti nebo páchající trestnou činnost může provozovatel Facebooku smazat a jejich uživatele vyloučit. Uvidíme tedy, jaký další osud skupinu "Smrt Kurtovi Westergaardovi" čeká.
POZN:
Web skupiny "Smrt Kurtovi Westergaardovi" můžete navštívit zde:
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=search&gid=257803669154

- náhledy obrazovek skupiny "Smrt Kurtovi Westergaardovi" jsem uložil jako doklad a mám je k dispozici pro případ, že bude web nenávistné skupiny provozovatelem smazán.
- v uvozovkách jsou uvedeny překlady prohlášení uvedených osob. Jejich znění v anglickém a dánském jazyce si můžete přečíst na uvedené adrese webu. Autor tohoto blogu se s jejich prohlášeními neztotožňuje, ani je neschvaluje.

Autor: jan lle | sobota 9.1.2010 8:07 | karma článku: 19,09 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

jan lle

Americký masakr pod vánočním stromkem

27.11.2010 v 13:24 | Karma: 20,90

jan lle

Předsedo, postav nám mešitu!

13.10.2010 v 7:07 | Karma: 24,35

jan lle

Brno: Starostova žena v burce?

12.10.2010 v 10:00 | Karma: 33,37
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10172x
Autor ve svém blogu soustředí na události z Evropy a Zámoří, které se často čtenář v českém jazyce nedočte, přestože v dané zemi poutají pozornost médií a široké veřejnosti. Komentuje integraci islámu do evropské společnosti a zaměřuje se na oblast občanských svobod a evropské kulturní identity v konfrontaci s islámem. ------------------------------------------------------------------------
podklady: MEDIA O ISLÁMU.CZ===UNIVERSITY OF SOUTH CALIFORNIA/USSC ===ISLAM IN EUROPE.BLOGSPOT
www.mediaoislamu.cz, http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/ http://islamineurope.blogspot.com/

Seznam rubrik