Jiří Novotný

Muslimský řidič zamknul pasažéry v autobuse a šel se modlit

10. 02. 2010 7:13:26
Minuty hrůzy pro cestující v londýnském autobuse. Řidič bez varování odbočil z cesty, zajel na krajnici a zamknul cestující v autobuse. Opodál, sledován vyděšenými cestujícími, si přetáhl přes hlavu muslimský oděv, poklekl na zem směrem k Mecce a začal se modlit k Alláhovi. Cestující, kteří se nemohli dostat ze zamknutého autobusu, celou dobu nehybně seděli na sedadlech.

Flickr

Gayle Griffithová, jedna z cestujících, si poté stěžovala na londýnském dopravním podniku. "Každý se zděšeně rozhlížel kolem, byl v tom šok a údiv zároveň. Když skončil, prostě se vrátil a bez jediného slova vysvětlení nebo omluvy nasedl a jel dál. Bylo to opravdu bizarní. Směšné i rozhořčující zároveň." Jak mnozí později uvedli, očekávali sebevražedný útok na autobus. "Bál jsem se, že by to mohl být nějaký teroristický útok, při kterém vyhodí autobus do vzduchu. Slyšel jsem, že se sebevražední atentátníci před bombovým útokem modlí."

Tento incident se nestal poprvé. Řidičů, kteří během linkové přepravy v Londýně zastaví a nechají cestující čekat, zatímco se na silnici vkleče modlí, je už v Londýně víc.


Dopravní podnik města Londýna na stížnosti cestujích zareagoval a pro konzultaci se obrátil na místní mešitu a s muslimskými duchovními řeší, kdy se muslimové musejí modlit a zda je možné čas modlení přesunout.

Zatímco obavy londýnských cestujících se nenaplnily, v Americe čelili vážné hrozbě. Afghánský muslim Najibullah Zazi, který pracoval jako řidič městské hromadné dopravy v New Yorku, byl totiž minulý víkend obviněn z přípravy teroristického útoku. Spolu se svými komplici chtěl za pomocí chemických výbušnin zaútočit na cestující v příměstských vlacích a metru.

S postupující islamizací Evropy vyvstávají nové otázky o vlivu islámu na kždodennní život. Ve Francii se přibližně polovina řidičů kamionové dopravy hlásí k islámu. Požadavek firmy na rychlé a včasné provedení dopravy je tak komplikován požadavky muslimů na islámské svátky a modlení v práci. Podle průzkumu Ifop řadu francouzských firem tyto rostoucí požadavky muslimů znepokojují. Za nějvětší problém označují aktivní muslimy, kteří se chtějí modlit pětkrát denně a v práci vyžadují pauzy na modlení. Francouzská automobilka, jejíž jméno nebylo uvedeno, již muslimům v továrně postavila modlitebny a muslimové mají právo kdykoliv během pracovní doby se jít pomodlit.


zdroj:
1. Muslim bus driver locks passengers aboard as he stops to pray, The Telegraph
2. Francouzské firmy čelí většímu vlivu islámu, Týden
3. Afghánec chtěl útočit v newyorském metru, obviněn je i jeho otec, Novinky

odkazy:
1. http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/7187511/Muslim-bus-driver-locks-passengers-aboard-as-he-stops-to-pray.html
2. http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/francouzske-firmy-celi-vetsimu-vlivu-islamu_146629.html
3. http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/190896-afghanec-chtel-utocit-v-newyorskem-metru-obvinen-je-i-jeho-otec.html

Autor: Jiří Novotný | karma: 37.08 | přečteno: 8386 ×
Poslední články autora