Jiří Novotný

Britští muslimové zakazují dětem hudební výchovu

4. 10. 2010 7:34:39
Daily Mail informuje o dětech, které v Anglii nesmějí chodit do hudební výchovy, protože jim to muslimští rodiče zakázali. Věří totiž, že hudba je v rozporu s islámem.

Flickr

Třímilionová komunita muslimů ve Velké Británii rychle roste. Podle britského statistického úřadu přibyde každé dva roky více než čtvrt milionu muslimů, hlavně díky imigraci z islámských zemí. Na řadě základních škol už muslimové tvoří významnou nebo dokonce převažující část. S tím přicházejí nové, dříve neznámé problémy. Jedním z nich je hudební výchova na školách.

Britský odborník na vzdělávání upozorňuje, že polovina muslimských dětí nenavštěvovala během ramadánu hudební výchovu. Ani v průběhu roku to není na britských základních školách lepší: minimálně 10% muslimských dětí nenavštěvuje hudební výchovu vůbec, protože se jejich rodiče (muslimové) domnívají, že hudba je v rozporu s islámem.

Zákaz hudby je islámu vlastní. V Saudské Arábii je hudba nepřijatelná, v Íránu letos nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí vydal fatvu, ve které odsoudil hudbu jako protiislámskou. Restrikce následují. V některých zemích jako jsou Egypt nebo Tunisko ale hudba přetrvává. Jedná se o tradiční hudbu z předislámského období, které se pro velkou oblíbenost podařilo islámskou morálku přežít.
Nepřijatelnost hudby je zakotvena například v pojednání islámského práva od Risala z 'ibn Abi Zajda Abdullah al-Qayrawani. Část "Maliki Fiqh" muslimům nařizuje: "Není ti dovoleno naslouchat hudebníkům a zpěvákům."

Nyní ale zpátky do Anglie. Základní školu Herberta Morrisona v Lambethu vede ředitelka Eileen Rossová. Ta uvádí: "29% dětí na naší základní škole je ze somálských muslimských rodin. Dětí, které z náboženských důvodů vynechávají hudební výchovu, je okolo 18 - 22. Ale jen jedno dítě nenavštěvuje hudební výchovu celoročně." Důvodů, proč malí muslimové nesmějí do hudební výchovy, je více. Jak uvedla BBC, na londýnské základní škole bylo 20 dětí omluveno rodiči z hudební výchovy, protože se připravoval vánoční koncert. Vánoce, jakožto křesťanský symbol, muslimy urážejí.

Británie ale není sama, kde se nápor islámu projevuje v každodenním životě: V ruské Kazani, která se nachází v jedné z ruských islámských republik, se hudby nedočkáte ani v taxíku. Namísto toho vám řidič z reproduktorů pouští verše z koránu, abyste si "během jízdy mohli prohloubit své znalosti o principech islámu."

Úplně nejhůř je na tom Somálsko. Zatímco před třiceti lety jste na ulicích Somálska stěží potkali zahalenou ženu, dnes jsou veřejně bičovány nezahalené ženy a od letošního dubna bylo rádiím zakázáno pouštět hudbu, rovněž s odůvodněním, že je protiislámská. Z rádia se tak lynou verše koránu, mektání koz a střelba se samopalu.

Co na to ale čeští muslimové? V extremistické publikaci "Zakázané a povolené v islámu" od Júsufa al-Qaradávího, kterou si můžete zapůjčit v pražské mešitě (vydala islámská nadace v Praze), hudbu neodsuzují. Na příkladu hadíthu od imáma al-Ghazálího poukazují, že hudba zakázaná není. Toto islámské nařízení totiž pojednává o Ajíše, kterak si hraje s panenkami (šestliletá Mohamedova manželka, se kterou měl od jejích devíti let pohlavní styk) a o zpívajících děvčatech.

Povolení poslouchat hudbu má ale svoje meze: Zakázána je všechna hudba, která je v rozporu s islámem, je hříšná, zpívá se v ní o zakázaných věcech nebo je provázena hříšným tancem. V takovém případě čeká posluchače přísný trest.

Zákaz totiž stojí na islámském právu šaría: "Někteří lidé mého národa budou při poslechu zpěváků doprovázených hudebními nástroji pít víno a budou to nazývat jiným jménem. Alláh poručí, ať je spolkne země, a některé z nich změní na opice a vepře". (Ibn Mádža)

Nemusíte se ale bát, že se přeměníte v opici nebo prase. Hned v dalším odstavci vás čeští muslimové uklidní: "Nebudete fyzicky přeměněni do podoby vepřů a opic, jen ponesete srdce opic nebo prasat v lidském těle."

Autor: Jiří Novotný | karma: 28.02 | přečteno: 3623 ×
Poslední články autora