Ženy, kojte své kolegy v práci mlékem. Vlastním mateřským.

V Saudské Arábii nyní vydali nařízení, podle kterého musejí ženy dát všem cizím mužům napít vlastního mateřského mléka. Proč? Podle islámského práva se pak prý stanou jejich matkami a vyhnou se riziku bičování, které jinak ženám hrozí za setkání s cizím mužem.

Je libo trochu mateřského mléka?Flickr

Saúdský tisk žije čerstvým skandálem. Jeden z nejdůležitějších islámských duchovní v zemi vydal nařízení (fatvu), ve které nařizuje všem ženám, které přijdou do styku s cizím mužem, aby mu daly napít vlastního mateřského mléka.
V Saudské Arábii vládne islám tvrdou rukou. Ženy mohou chodit na veřejnosti pouze zahalené a stýkat se mohou pouze s manželem, otcem, bratry nebo jinými členy rodiny. Setkání s cizím mužem je trestné, ženě hrozí nejčastěji bičování. Svérázným způsobem se k tomu postavil islámský duchovní Šejk Al Obeikan, který vymyslel fígl, jak se ženy trestu vyhnou. Podle islámského práva vzniká příbuzenský vztah mimo jiné tím, že žena muže kojí. A tohle je podle něj prý řešení. Pokud dá žena cizímu muži napít vlastního mateřského mléka, stane se podle islámského práva jeho matkou. Stanou se tedy rázem příbuznými a jejich setkání již proběhne ve vší počestnosti.
V Saudské Arábii tato fatva vyvolala šok a histerie. Umíte si představit, že v tak úzkoprsé zemi, kde jsou ženy zahaleny od hlavy až k patě, by měly ženy někoho kojit na veřejnosti? Saudskou Arábií otřásá pikantní skandál. Někteří volají po tom, aby bylo jasně omezeno, kdo a kdy může takovou fatvu (náboženské nařízení) vystavit. Šejk Al Obeikan ale trvá na svém a odkazuje na konkrétní kapitoly islámského práva, kde se o vzniku příbuzenského vztahu po vypití mateřského mléka hovoří. Al Obejkana je třeba brát vážně, je poradcem královského soudu a konzultantem ministerstva spravedlnosti a patří k předním saudským odborníkům na islámské právo šaría.
Islámské právo šaría se totiž odkazuje na Ajíšu, dítě, se kterým se zakladatel islámu - Mohamed v jejích devíti letech oženil: "Ajíša vyprávěla: Posel Alláhův jí řekl: Koj ho a trest vás mine, touha v srdci Abu Hudhaifa se rozplyne. Vrátila se a řekla: Tak jsem ho kojila a to co měl v srdci, se rozplynulo." (Kniha manželství Kitab Al-Nikah kniha 008, kapitola 28 - kojení, č. 3425)
Konkrétní rady ženám, jak takové kojení provádět, zatím nebyly zveřejněny. Zůstává záhadou, zda by se měl muž napít přímo z prsu, nebo raději z lahve. Mají ženy s sebou nosit vlastní mateřské mléko v termosce a v kabelce mít nachystaný kelímek pro přátelský přípitek s neznámým mužem? Jak vyřešit fakt, že žena kojí pouze během mateřství? Je třeba si udělat v mrazáku dostatečnou zásobu na roky dopředu? Je před kojením nutná nějaká zdvořilostní procedura, jako např. "S dovolením musím Vás nakojit, abychom nehřešili"? Nebo rovnou obnažit ňadro a strčit ho muži do úst? Je nějaké minimální množství, které musí muž vypít, nebo stačí jen takříkajíc "trochu si cucnout"? Odpovědi nám možná přinese v následujících týdnech saudský tisk.
Reakce žen jsou zatím velmi různé. Několik dní po zveřejnění požádal řidič školního autobusu učitelku, zda by mu dala napít svého mléka. Ta mu nejenže nevyhověla, ale hrozí mu i žalobou.
Jak ale informoval Los Angeles Times, řada žen přijala fatvu s nadšením, protože v ní vidí šanci, jak si vydobít některá práva a nyní vyhrožují: Když nás nenecháte řídit auto, budeme kojit úplně cizí muže za to že nás svezou autem! V nové kampani se ženské aktivistky ptají: "Co je horšího? Že budeme řídit auto, nebo že budeme kojit cizího muže?"
Saúdská Arábie je striktní islámskou zemí. V zemi se praktikuje vahábismus, neboli ortodoxní islám, označovaný také jako čistá forma islámu. Ženy de nesmějí řídit auto, mají přikázáno chodit zahalené, nesmějí se účastnit voleb a nesmějí opustit domov nebo zemi bez souhlasu manžela nebo mužského člena rodiny. Tresty jsou nekompromisní, na provinilce čeká nejčastěji veřejné bičování. Bičováním jsou trestány i ženy, které byly znásilněny. Výjimkou není ani trest 40 ran bičem a čtyř měsíců vězení pro 75 letou ženu za to, že jí domů nosil chleba mladík, který s ní nebyl příbuzný.

 

odkazy:

http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2010/06/saudi-arabia-clerics-call-for-women-to-give-men-breastmilk-to-avoid-unislamic-mixing.html

http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2010/06/saudi-women-use-fatwa-in-driving-bid.html

http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/muslim/008.smt.html#008.3424

http://zpravy.idnes.cz/arabskou-babicku-ceka-bicovani-pobyvala-v-dome-s-cizimi-muzi-pql-/zahranicni.asp?c=A090309_125959_zahranicni_zra

Autor: jan lle | úterý 29.6.2010 7:05 | karma článku: 20,63 | přečteno: 3307x
  • Další články autora

jan lle

Americký masakr pod vánočním stromkem

27.11.2010 v 13:24 | Karma: 20,90

jan lle

Předsedo, postav nám mešitu!

13.10.2010 v 7:07 | Karma: 24,35

jan lle

Brno: Starostova žena v burce?

12.10.2010 v 10:00 | Karma: 33,37
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10172x
Autor ve svém blogu soustředí na události z Evropy a Zámoří, které se často čtenář v českém jazyce nedočte, přestože v dané zemi poutají pozornost médií a široké veřejnosti. Komentuje integraci islámu do evropské společnosti a zaměřuje se na oblast občanských svobod a evropské kulturní identity v konfrontaci s islámem. ------------------------------------------------------------------------
podklady: MEDIA O ISLÁMU.CZ===UNIVERSITY OF SOUTH CALIFORNIA/USSC ===ISLAM IN EUROPE.BLOGSPOT
www.mediaoislamu.cz, http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/ http://islamineurope.blogspot.com/

Seznam rubrik