Nemluvte ve škole o šunce, mohli byste urazit muslimy.

Španělsko: Rodiče muslima podali trestní oznámení na učitele zeměpisu za to, že v hodině mluvil o šunce. Uvedli, že šunka uráží islámskou víru, protože vepř je v islámu zakázaný.

JN

José Reyes Fernández, učitel s více než dvacetiletou praxí před Vánoci vedl hodinu zeměpisu na druhém stupni základní školy ve španělském městě La Línea. Popisoval klimatické podmínky v provincii Granada a jako příklad uvedl sušení pravé šunky. Počasí v Granadě je suché a chladné, pro šunku prostě ideální. Díky tomu má místní šunka, známá pod názvem "jamón serrano", světovou pověst...
Do výkladu ale zasáhl muslimský žák - upozornil učitele, že jako muslima jej slovo "šunka" uráží a tím, že o ní mluví, uráží islám. A nezůstalo jen u toho. Rodiče muslima si okamžitě stěžovali u vedení školy a na místní policejní stanici podali trestní oznámení. Učitel byl obviněn z rasisticky motivované šikany.
Škola odmítla novinářům sdělit svoje stanovisko, dokud případ nebude vyšetřen. Někteří regionální činitele ale uvedli, že učitele podpoří a že soudní stíhání není na místě. Přidal se i ředitel Španělské federace muslimů Mohammed Hamed. Ten uvedl, že korán sice zakazuje konzumaci vepřového, šunky i slaniny, ale mluvit o ní mají muslimové povoleno.
Plyšovým čuníkům v Evropě odzvonilo?
Tento případ ale není prvním, kdy si muslimové v Evropě stěžují, že je vepřík uráží. V Bosně a Hercegovině letos v srpnu zakázal obchodní dům prodej veškerých hraček, které vyobrazují vepře s odůvodněním, že hračky s motivem čuníka porušují islámský zákon šaría. Před dvěma měsíci pak ze stejného důvodu vyřadila britská hračkářská firma figurku čuníka ze zvířecí farmy. Ve stavebnici tak děti našly pouze prázdný chlívek a na reklamace výrobce reagoval odůvodněním, že čuník byl odstraněn, aby neurážel náboženské cítění muslimů.
Reportáž ze školy, kde jsou děti šikanovány kvůli salámu k svačině
Zatímco ve Španělsku se o šunce na základní škole teprve polemizuje, jinde už děti svádějí kvůli salámu boj. Australským tiskem otřásla před rokem reportáž ze základní školy, kde jsou křesťanské děti svými muslimskými spolužáky napadány a šikanovány právě pro to, že si na svačinu vzaly salám. „Jaktože jíš šunku, když je islámský svátel Ramadán“ „Máma mi ten sendvič dnes nachystala.“ „Nejez to, jak můžeš jít prase, to je nechutné,“ popisuje jedenáctiletý Andrew rozhovor se svými muslimskými spolužáky před tím, než ho napadli a zbili. Jak dosvědčili novinářům rodiče dalších napadených dětí, šikana kvůli salámu k svačině rozhodně není zřídkavým jevem.

Server Media o islámu upozornil na obdobnou situaci z Anglie: Dvanáctiletá Maria byla letos v srpnu hospitalizována poté, co ji na Dívčí škole ve Stratfordu napadly muslimské spolužačky kvůli salámu k svačině.

Portrét zločince:
Učitel základní školy José Reyes Fernández obviněný z rasisticky motivované xenofobní šikany vůči muslimskému žákovi. (náhled serveru Spain News)

odkazy:
Muslim pupil offended by the word 'jamón' in class in CádizMuslim pupil calls police after teacher talks about ham in classUna familia musulmana denuncia a un docente por hablar de jamones en claseMuslim ban on Peppa PigParents say son was tormented for eating salami sandwich during Ramadan

Vyhodili z farmy prasátko, protože by mohlo urážet muslimy
„Dcera je v nemocnici. Zbili ji ve škole kvůli šunce k svačině“

Autor: jan lle | úterý 28.12.2010 8:33 | karma článku: 37,75 | přečteno: 5745x